Wat is er fijner dan in de zomer, als het heerlijk warm is, op het water te vertoeven? En dan is heerlijk ronddobberen in je eigen rubberboot natuurlijk extra genieten. Je kan er rustig mee door de grachten kabbelen, maar op open water kan je er ook flinke snelheden mee bereiken. Om in de zomer volop van je rubberboot te kunnen genieten is het belangrijk dat je hem in de winter goed verzorgt.

Zorg voor de brandstoftank en accu’s

Voordat je je boot naar de winterstalling brengt is het aan te raden om de brandstoftank helemaal vol te tanken. Doordat de tank helemaal vol zit wordt de kans op condensvorming in het brandstofsysteem minimaal. Maar wil je het brandstofsysteem van je rubberboot echt optimaal houden is het aan te raden om ook een flesje fuel stabilizer toe te voegen. Dit geldt zowel voor een benzine- als dieseltank. Ten slotte een tip voor eigenaren van boten met een benzine tank: voeg ook carburateur reiniger toe. Deze reiniger zorgt er namelijk voor dat de rubbers in de carburateur beschermd worden. Daarnaast houdt het de sproeiers en de kanalen goed schoon. Vervolgens moet er aandacht besteed worden aan de accu’s. Laad deze voordat de boot naar de winterstalling gaat helemaal op. Dit zorgt er namelijk voor dat ze in het voorjaar, als de rubberboot weer van stal gehaald wordt, direct werken.

Schoonmaken de rubberboot

En nu het onderhoud van de boot zelf. Het spreekt misschien voor zich, maar een belangrijk punt om te vermelden is dat de boot goed schoongemaakt moet worden voordat je hem in de winterstalling zet. Aangekoekt vuil kan op termijn voor poreuze plekken zorgen in het rubber en zelfs voor roest op de metalen onderdelen. Je kan de boot het beste als eerste met water en bootshampoo afschrobben. Het grove vuil zal met deze behandeling van de rubberboot afgehaald worden. Waarschijnlijk blijft na deze schoonmaakbeurt wel nog op kleinere plekken hardnekkig vuil zitten. Dit moet er uiteraard ook af voordat de boot naar de winterstalling gaat. Deze plekken kunnen met een speciale cleaner verwijderd worden.

Rubberboot in het water

Nu is de rubberboot daadwerkelijk klaar om naar de winterstalling te gaan. Wanneer je ervoor kiest om de boot buiten in het water te bewaren kan je de boot het beste vastleggen met goed rekbare polyester landvasten. Zo ligt je rubberboot ook tijdens de najaarsstormen veilig in het water.